Дејтонски споразум се кривотвори

29.03.2017. год.

Покрет има информацију да је званични текст (ОХР-а), Анекс IV Дејтонског мировног уговора (Устав БиХ) у неким сегментима суштински кривотворен. Навешћемо само два,  у правном смислу суштинска примјера.
•    Бошњачко – Хрватска Федерација, сада се назива Федерација БиХ;
•    Да Дејтонска БиХ наслеђује правни континуитет Републике БиХ, а из те чињенице се изводи закључак да наслеђује и правни континуитет Социјалистичке републике БиХ, што је у потпуности нетачно. Зато се покушава укинути Девети јануар (1992 г), као Дан настанка Републике Српске (Република српског народа Босне и Херцеговине), јер и тај догађај прекида правни континуитет Дејтонске БиХ са СР БиХ.

Није било довољно што се Дејтонски споразум мијењао  пристрасном самовољом високих представника и притисцима на институције Републике Српске, већ неко вријеме се и кривотвори уз помоћ појединаца из ОХР-а.  Српски, бошњачки и хрватски политичари позивају се на Дејтонски споразум и траже његову досљедну примјену, а да заправо нико у заједничким институцијама БиХ, институцијама Бошњачко-Хрватске федерације  и Републике Српске нема оригиналан текст Дејтонског споразума са преводом.

Зато Покрет сматра да сви политичари, а нарочито српски, и то из Републике Српске и Србије треба да инсистирају на добијању оригиналног Дејтонског уговора и то од институција Француске, која као држава у којој је потписан споразум, мора да га има.

Није добро да се Народна скупштина бави Декларацијом о заштити Дејтонског споразума, а да оригиналан текст тог споразума нико од посланика није прочитао. Тим прије, што је наведена декларација,  највјероватније осмишљена, како би се из руку предсједника Додика избио најјачи адут за опште изборе 2018. године, а то је референдум о статусу Републике Српске. У том смислу, организована је и емисија Сенада Хаџифејзовића на телевизији „Face“, у којој је гост био предсједник Републике Српске, Милорад Додик.


СНП – Избор је наш









Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com