Отворено писмо америчком амбасадору у БиХ Морин Кормак у вези изрицања пресуде предсједнику Караџићу

15.03.2016. год.

Ваша екселенцијо,


         Молимо  Вас да утичете на начин како би САД створиле амбијент у којем би Судско вијеће Хашког трибунала  у случају првог предсједника Републике Српске др Радована Караџића донијело непристрасну, правно аргументовану и праведну пресуду.

У политици често није тако као што изгледа. Слично је и са Хашким трибуналом и његовим пресудама. Хашки суд је до сада осудио 90 Срба на укупно  2.647 година затвора, 14  Хрвата на укупно 183 године затвора, 5 Бошњака на укупно 41 годину затвора, док је у рату 1992-1995. на простору бивше БиХ погинуло око 65.000 Бошњака, око 29.000 Срба, око 9.000 Хрвата и око 5.000 осталих.

Први појединачни злочин у току тог ратног периода десио се у Сарајеву 1. марта 1992, када је убијен Србин Никола Гардовић.
Први масовни злочин десио се над Србима у Сијековцу 26. и 27. марта 1992, када је убијено 46 Срба.
Народима на простору бивше Југославије било би важно да сазнају ко стоји  иза удруженог злочиначког дјеловања које је довело до највећег  злочина – злочина против мира, који се састоји у разбијању Југославије, ратом. Пресуда Хашког трибунала, да је први предсједник др Радован Караџић крив, не би измијенила свијест у српском народу о његовој позитивној улози у току  рата. Зна српски народ да је био у опасности да му се понови геноцид из Другог свјетског рата и да се у таквој ситуацији на његово чело ставио др Караџић и то послије формирања националних странака, код Бошњака  (Муслимана), СДА а код Хрвата, ХДЗ.
И данас одјекују његове ријечи „Нико нема право повести грађански рат“ али  и Алије Изетбеговића „Жртвоваћу мир за независну БиХ“.
Али би зато таква пресуда, да је предсједник Караџић крив, изазвала сукобе и дуготрајно неповјерење између бошњачког (муслиманског) и српског народа. Била би то непремостива препрека за помирење између та два блиска народа и директан чин против хуманости. Многи бошњачки политичари добили би „муницију“ таквом неправедном пресудом и истрајавали би на тези, ако је први предсједник Републике Српске осуђен за геноцид, онда је и његова творевина, Република Српска, геноцидна, и тражили би њено укидање, на шта српски народ ни по коју цијену неће пристати.

Вјерујемо да је Вама, као и Вашој великој земљи стало до помирења народа на простору бивше Југославије и да ћете све учинити како би били створени услови за доношење, прије свега, праведне пресуде првом предсједнику Републике Српске др Радовану Караџићу.


С поштовањем,

СНП - Избор је наш

 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com