Српске избјеглице туже Федерацију за уништену имовину

13.11.2006. год.

Пред Општинским судом у Сарајеву 276 избјеглица тражи надокнаду штете за уништену српску имовину у том дијелу БиХ послије потписивања Дејтонског споразума у укупном износу од око 31 милион марака.


ДОБОЈ - Предсједник Удружења избјеглих и расељених лица из Бијељине Вељко Стевановић постигао је договор са добојском адвокатском канцеларијом "Ђорђевић" о заступању пред Општинским судом у Сарајеву због 276 тужби против Федерације БиХ за уништену српску имовину у том дијелу БиХ послије потписивања Дејтонског споразума.

- Истина треба да изађе на видјело, па од власти очекујемо помоћ, како бисмо надокнадили штету и доказали онима који су рушили да то неко мора и да плати - рекао је Стевановић на конференцији за новинаре у Добоју.

Према ријечима адвоката Синише Лопандића, 276 оних који туже Федерацију траже надокнаду штете у укупном износу од око 31 милион марака.

- Вјештачење ће бити обиман посао, поготово ако узмемо у обзир да се, у међувремену, појавило још око три и по хиљаде захтјева за накнаду за уништену имовину широм БиХ - напоменуо је адвокат Драган Радовић.

У адвокатској канцеларији "Ђорђевић" одлучили су да заступају српске избјеглице без посебних накнада.

Поступак вјештачења кошта између хиљаду и по и двије хиљаде марака, а онај који тужи мора да уплати тај износ као депозит општинским судовима у Федерацији БиХ, у којима ће се водити процеси.

- Проблем је што избјеглице немају толико новца. Другим ријечима, не могу да буду страна у поступку и самим тим губе спор. Само у поступку, који се тренутно води у сарајевском Општинском суду, 276 оних који захтијевају одштету за имовину треба на име ових трошкова да уплате готово пола милиона марака. С обзиром на вриједност уништене имовине, која треба да им се исплати, сума за вјештачење је минорна - саопштили су из поменуте адвокатске канцеларије.

Aко би Република Српска помогла члановима Удружења избјеглица да уплате таксе за вјештачење, сматрају адвокати, био би ријешен велики проблем.

- Aко наши клијенти добију спор, републичке власти не би морале овим избјеглицама да помажу у социјалном збрињавању. Зато апелујемо на Владу Српске и одговарајуће организације да се избјегличкој популацији рефундира потребан новац као предујам - истакли су Лопандић и Радовић.

 Сл. П.

 ПОМОЋ

- Прије годину и по републичка Влада нам је обећала новчану помоћ од стотину хиљада марака за ову сврху. Међутим, никада нисмо добили тај новац. Надамо се да ће нам нова Влада помоћи у настојањима да добијемо надокнаду за нашу имовину широм БиХ, која је уништена послије рата - рекао је Вељко Стевановић


Глас Српске


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com