У вези различитог доживљаја БиХ предсједнице Владе Републике Српске и НДП-а

20.12.2014. год.

Покрет сматра да изјава предсједнице Владе Републике Српске Жељке Цвијановић да ће представници РС у заједничким институцијама БиХ морати да пазе да не погријеше у свом раду, те да имају обавезу да се консултују у вези доношења одлука са њом или са неким другим у властиасѕ и изјава НДП-а на челу са Драганом Чавићем у којој се каже: „Очекујемо да Влада РС буде логистика нашим представницима у заједничким институцијама БиХ, а да губитници на изборима за овај ниво власти забораве повријеђене сујете и да не траже одлучивање о стварима за које не постоје уставне и законске надлежности“, показују дубоку разлику у доживљају и тумачењу Дејтонске БиХ и Анекса  IV  Дејтонског мировног споразума који представља њен устав.

Уколико став НДП-а и њеног предсједника  Драгана  Чавића прихвате  и оне политичке странке које сутра могу  да формирају Савјет министара БиХ, па и сам Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, а са друге стране политика власти у Републици Српској остане на ставу који се види у изјави предсједнице Владе РС, онда можемо говорити о схизофреној политици  српских политичких странака која је погубна за српски народ и Републику Српску.

НДП својим ставом доживљава БиХ као државу и суверенитет са Републике Српске преноси у  заједничке органе, чиме јача БиХ као државу.

Споменута изјава предсједнице владе  Жељке Цвијановић може да се тумачи  да она Дејтонску БиХ доживљава као државну заједницу у којој је према Уставу БиХ (Анекс IV Дејтонског споразума) суверенитет, то највише право коначне одлуке, остао у ентитетима па самим тим и у Републици Српској.

Начин формирања заједничких органа БиХ (принцип паритета) и одлучивања у њима (принцип консензуса), показује да је предсједница владе Жељка Цвијановић  у праву у ономе што говори у наведеној изјави.

Потврдићемо то кроз само један примјер:
Чланови предсједништва БиХ доносе одлуке консензусом, међутим ако је нека одлука спорна и штетна по неки од ентитета, рецимо по Републику Српску, онда Српски члан предсједништва из РС прослеђује такву одлуку Народној скупштини РС која је одбацује или прихвата. И управо од става Народне скупштине РС у коначници зависи да ли ће одлука бити  важећа или неважећа.

Можда би, само донекле био оснажен став НДП-а када би се споменуо Уставни суд БиХ,  јер тамо се одлуке доносе простом већином. Међутим, у Уставном суду БиХ сједе поред, по двојица судија представника сва три народа (Бошњачког, Српског и Хрватског) и тројица судија  који су странци. Управо они пресудно утичу на доношење одлука. У том смилсу БиХ би се могла тумачити и као својеврсни међународни протекторат.

Поред свега наведеног Покрет сматра да је неопходно јединство, поготово у суштинским приципима између српских власти у Републици Српској и заједничким органима БиХ, како би се на најбољи начин остваривали интереси Републике Српске и њених грађана.

 

СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com