Спавачи Ал-Qа'иде још су у БиХ

12.10.2006. год.

Један од мостарских "бомбаша" Али Ахмед Али Хамад Убејда довршио је у зеничкоме затвору књигу, и то животопис, у којој говори о везама с Ал-Qаедом и операцијама те терористичке мреже, о чему јавност упозорава неколико посљедњих година.


Један од мостарских "бомбаша" Али Ахмед Али Хамад Убејда довршио је у зеничкоме затвору књигу, и то животопис, у којој говори о везама с Ал-Qаедом и операцијама те терористичке мреже, о чему јавност упозорава неколико посљедњих година. Књигу је Али Хамад довршио са својим одвјетником Душком Томићем, а ускоро ће бити објављена у издању Гласа Српског из Бање Луке, пише Вечерњи лист.

Како је у својему појављивању на телевизији објаснио тај бивши часник Ал-Qаеде, већ годинама, посебице након 11. рујна 2001. и напада на Сједињене Државе, упозорава на терористичку мрежу Ал-Qаеду, чије су акције, тврди, најпогубније за ислам. Понавља како Ал-Qаеда још има своја упоришта у БиХ те никад неће напустити ту земљу.

Али Хамад је неколико пута писао писма и високим међународним дужносницима у БиХ, али они су га, тврди, игнорирали због тога. Његово писмо бившем британском дипломату и водитељу ОХР-а Паддyју Асхдоwну у јавности је било маргинализирано. У писмима је упозоравао на то како су починитељи напада на торњеве у Неw Yорку били "спавачи", каквих, додаје, и даље има у БиХ. Неколико пута с Алијем Хамадом разговарали су и истражитељи америчког ФБИ-ја, али и сигурносне агенције из БиХ.

Тај натурализирани Арапин сумња како су његове информације о активистима Ал-Qаеде у сигурносним агенцијама у БиХ кориштене како би се додатно прикрила та терористичка мрежа. Због цурења је информација недавно одбио разговарати с истражитељима државне полиције СИПА-е и ОСА-е о ратним злочинима које су чинили муџахедини, истичући како је све открио у неколико испитивања. Навео је како су муџахединске вође у БиХ били Сејх Махмуд Абу Абдул Азиз ал-Мунтесиба, Абу ал-Харис Ал-Либиј, Вајхудин ал-Мисриј, Абу Мина ел-Мисриј и Ал-Мутаз ал-Мисриј те Абу ес-Сидик и Абу ал-Маали.

Али Хамад је у затвору у Зеници, гдје одслужује 12-годишњу затворску казну на коју је осуђен због постављања аутомобилске бомбе 18. рујна 1997. године недалеко од некадашње хрватске полицијске постаје у западноме дијелу Мостара. Заједно с њим на вишегодишње су затворске казне осуђени Ахмед Зухаир Хандала те Небил Али Али Хила Абу Јемен. Петорици оптужених Арапа, бивших бораца Армије БиХ, није се судило за дјело тероризма. Хандала, који се сматрао мозгом операције у Мостару, ухићен је касније у иноземству. Имао је службену особну и путовницу које су издале власти у Загребу.

Али Хамад је у телевизијскоме интервјуу у ћелији зеничког затвора изразио бојазан како ће бити ликвидиран због објављивања појединости о акцијама Ал-Qаеде у коју се укључио с 18 година, а тијеком рата је заповиједао постројбом у склопу бригаде Ел-Мујахеед у средњој Босни. Истодобно је изразио кајање због злочина према Хрватима, Србима и Бошњацима чинио тијеком рата, али и оповргнуо како је судјеловао у постављању аутомобилске бомбе за коју је садашњи бошњачки члан БиХ Предсједништва Харис Силајџић прије девет година устврдио да су је Хрвати сами себи подметнули.

Петорици оптужених Арапа, бивших бораца Армије БиХ, није се судило за дјело тероризма. Хандала, који се сматрао мозгом операције у Мостару, ухићен је касније у иноземству. Имао је службену особну и путовницу које су издале власти у Загребу. Али Хамад је у телевизијскоме интервјуу у ћелији зеничког затвора изразио бојазан како ће бити ликвидиран због објављивања појединости о акцијама Ал-Qа’иде у коју се укључио с 18 година, а тијеком рата је заповиједао постројбом у склопу бригаде Ел-Мујахеед у средњој Босни. 

(www.pincom.info) 

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com