Поводом изјаве словеначког предсједника Борута Пахора

07.12.2014. год.

Покрет сматра да је изјава словеначког предсједника Борута Пахора, у којој се каже да државе на Балкану, а посебно БиХ, требају да уђу у НАТО, како би се спријечило ширење руског утицаја у регији, по својој суштини  веома опасна и представља мијешање у унутрашње ствари једне државе.  Уколико би се кренуло тим путем, дошло би до дестабилизације региона са несагледивим посљедицама.

Могуће је, да је словеначки предсједник заслијепљен жељом да буде лидер у региону, превидио неколико чињеница. Ако Републику Српску сматра саставним дијелом државне заједнице БиХ, онда треба да зна, да су грађани Републике Српске у апсолутној већини против уласка у НАТО, а њени политичари говоре да ће се о том  питању њени грађани изјаснити на референдуму.

За Републику Српску и српски народ неразумно је и смањивање руског утицаја, јер руски утицај, прије свега значи  избалансиран политички утицај који даје подршку дејтонском уређењу БиХ,  а у економском смислу, оживљавање Рафинерије нафте Брод и Фабрике уља Модрича и отварање великог броја радних мјеста.

Русија никада није ратовала против српског народа, за разлику од НАТО-а, који га је бомбардовао 1995. и 1999. и пресудно утицао на исход рата у региону. НАТО је омогућио и једнострано проглашење Косова што је један од најболнијих догађаја у српском народу.

Умјесто што се бави туђим стварима, било би добро да предсједник Словеније господин Пахор упита Тужилаштво у својој држави ко је оптужен и осуђен за убиство 117 голобрадих војника ЈНА 1991, који нису имали бојеву муницију, а имали су бијелу заставу у знак предаје. Убијене и рањене војнике ЈНА (ЈНА која је била тада легална војна сила у СР Словенији) бацили су у хладњаче да тамо скончају.

И засигурно, предсједник Словеније и не само он, не би се бавио туђум стварима када би био свјестан да разбијањем и нестанком Југославије, прије или послије, могу се отворити питања у вези Осимског и Римског споразума.


СНП - Избор је наш

 


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com