Објављена књига са 5.515 имена Срба страдалих у Сарајеву

13.10.2006. год.

БАЊАЛУКА, 12. ОКТОБРА - Предсједник Савеза логораша Републике Српске /РС/ Бранислав Дукић рекао је данас да су логораши из РС, породице несталих и Институт за тражење убијених и несталих Срба на просторима бивше Југославије из Београда објавили књигу која по абецедном реду садржи имена и презимена 5.515 погинулих и несталих сарајевских Срба.


Дукић је рекао на конференцији за новинаре у Бањалуци да су од 5.515 погинулих и несталих сарајевских Срба 70 одсто цивили, истакавши да се у књизи наводи име оца, мјесто рођења и мјесто нестанка или погибије.

"Многи гробови страдалих Срба никада нису обиљежени, многи покојници нису сахрањени, неки су без трага нестали у сарајевској магли, а многе је однијела и Миљацка", рекао је Дукић, додајући да Савез логораша РС неће одустати од истине, а поготово од истине о Сарајеву.

Он је додао да ће та књига о страдању Срба у Сарајеву бити прослијеђена Хашком трибуналу, високом представнику у БиХ Кристијану Шварц-Шилингу, предсједнику и премијеру РС и српском члану Предсједништав БиХ.

Према његовим ријечима, Савез логораша РС никад није негирао туђе жртве, али "број Бошњака страдалих у Сребреници приближан је броју Срба страдалих у Сарајеву".

Он је навео да неки актуелни политичари из Сарајева, међу којима и Амор Машовић, директор Института за нестале БиХ, умањују број страдалих Срба.

"Савез логораша РС не прихвата ни Машовића, а ни Комисију за утврђивање истине о страдању Срба, Бошњака, Хрвата, Јевреја и осталих у Сарајеву за вријеме рата, која четири мјесеца покушава да ради, а нема ни своје просторије за рад", рекао је Дукић.

Дукић је нагласио да Савез логораша РС тражи да Влада РС повуче српске представнике из ове комисије, да се комисија укине и да се изнова оформи комисија за испитивање страдања искључиво Срба, а потом и једна заједничка комисија на нивоу БиХ која ће утврдити страдање свих у БиХ.

"Све док то не буде у БиХ неће бити суживота, нити ће бити мултинационалне и мултикултуралне, али ни правне државе", истакао је Дукић.

Он је додао да ће Савез логораша РС ускоро објавити имена и број Срба из 16 крајишких општина, већином старијих особа, страдалих од припадника Петог корпуса Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића.

Члан Предсједништва Савеза логораша РС Боро Медић рекао је да број Бошњака страдалих у Сребреници, који је објавила Комисија за Сребреницу, представља број несталих, а не број лица која су предмет злочина.

"Тај број од 7.806 имена је списак несталих, а не побијених Бошњака", рекао је Медић, додајући да Савез логораша РС никада неће прихватити да су Срби за девет дана побили 7.806 људи.

Он је додао да се сваке године у Поточаре код Сребренице доносе ексхумирани и који су ту рођени, али, како је навео, и они који нису рођени у Сребреници, како би се створио мит о страдању Бошњака.

Према подацима Савеза логораша РС, на подручју ФБиХ било је 536 логора за Србе, од чега само на подручју Сарајева 126.


СРНА


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com