Одржан Први сабор православне омладине РС

03.10.2006. год.

БИЈЕЉИНА, 2. ОКТОБРА /СРНА/ - Први сабор православне омладине Републике Српске /РС/ и Федерације БиХ /ФБиХ/, одржан у манастиру Озрен од 28. септембра до 1. октобра, усвојио је "Озренску повељу" у којој се наводи да ће чланице Сабора, као нестраначке друштвене организације, дати свој допринос у борби за демократска права српског народа, укључујући и право на самоопредјељење.

"БиХ као унитарну државу српски народ неће никада прихватити" - наглашава се у тексту "Озренске повеље".

Како се наводи у саопштењу Службе за односе са јавношћу Сабора православне омладине РС и ФБиХ, анализирајући двоструке аршине који се проводе над Србима, како на Косову и Метохији тако и у Републици Српској, Сабор упозорава међународну заједницу, а нарочито послије етничког чишћења народа Републике Српске Крајине, да и Срби морају имати иста демократска права као сви други европски народи и захтијева од српских политичких странака да се за та права изборе.

Сабор се обавезује да ће радити на упознавању домаће и стране јавности о злочинима над Србима у рату од 1991-1995. године и објавити аргументе и грађу која разобличује фалсификовану историју модерне БиХ са тенденцијом да се Срби прикажу као геноцидан народ.

Сабор се такође обавезује да ће радити на упознавању јавности о дириговано-заборављеном геноциду који се догодио у Јасеновцу, као и о злочинцима који су та звјерства вршили и онима који су им давали благослов за таква злодјела, а који ни до дана данашњег нису изведени пред земаљски суд правде или се нису јавно покајали.

Са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Василија, Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ Епархије зворничко-тузланске, у сарадњи са Српским сабором "Двери", организовала је Први сабор православне омладине Републике Српске и Федерације БиХ, у манастиру Озрен, од 28. септембра до 1. октобра.

На Сабору је учествовало 64 представника из 13 омладинских организација са овог подручја.




Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com