Удар на Републику Српску

31.08.2012. год.

Недавне изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика у којима, између осталог, РС назива државом, а БиХ државном заједницом загријале су срца многим грађанима Српске и унијеле оптимизам да ће српски народ потврдити своја стечена права из Дејтонског споразума и оног што се десило 9. јануара 1992. године.

И управо на те изјаве окомиле су се, амбасада САД у БиХ и Високи представник Валентин Инцко. Оваква њихова реакција показује да они настављају своју пристрасну политику, која их је ставила на страну оних који хоће да укину Републику Српску.

САД су то показале током рата “92-“95, а врхунац је био бомбардовање српских положаја, док су послије Дејтонског споразума подржале високе представнике да наметну законе који су увијек били на штету РС и српског народа.

Амбасада САД-а и Високи представник кажу да је БиХ суверена држава.
 
Каква је то суверена држава која почива на међународном уговору (Анекс 4 Дејтонског споразума) а не на свом Уставу донесеном у парламенту, па и потврђеним референдумом?
Каква је то суверена држава чији су државни симболи наметнути, која још нема текст химне, која нема Владу?
 
Каква је то држава чији се највиши органи формирају искључивом вољом ентитета и њихових грађана, а сваку одлуку коју донесу ти органи било који ентитет може поништити?
 
Каква је то суверена држава БиХ када сваки Високи представник може смјењивати легално и легитимно изабране представнике, суспендовати, укидати или пак наметати одлуке и законе у установама БиХ?
 
И каква је то држава са којом су незадовољни народи који у њој живе?
 
Е то је схизофрена Дејтонска БиХ.
 
Дејтонска БиХ настала је Дејтонским споразумом тако што су РС и федерација БиХ пренијеле дио својих права и обавеза на институције БиХ, а суверенитет, то највеће право остало је у ентитетима. У правном смислу она је конфедералног уређења. Да је то тачно навешћемо само неколико чињеница: 
 
- Институције БиХ зову се заједнички органи, а не централни;

- Начин формирања заједничких органа – институција јесте принцип паритета, једнаке заступљености сва три конститутивна народа, Срба, Бошњака и Хрвата, али и оба ентитета, РС и Ф БиХ, Без обзира на бројност конститутивних народа, односно величину и економску моћ ентитета.

- Начин одлучивања у заједничким органима у БиХ јесте принцип консензуса. Што значи да постоје механизми који омогућују сваком од три народа да оспоре и не дозволе било које одлуке, или закона у институцијама БиХ. Једини заједнички орган који наговјештава да би БиХ могла бити федерација јесте Уставни суд БиХ. И то зато што се у њему одлуке доносе надполовичном већином. У њему су поред двојице судија представника сва три народа, укупно шест и тројица судија који су странци управо три странца пресудно утичу на доношење сваке одлуке, због чега смо ми тај суд назвали суд странаца.
 
Она нема правни континуитет са Социјалистичком републиком БиХ, која је била једна од шест  република бивше СФРЈ.
 
А Република БиХ призната је од УН-а тек послије проглашења РС независном државом 09. јануара 1992. године.
 
Република БиХ тада није имала никакав суверенитет над РС. А ако неко мисли да је то био окупиран простор одговарамо: како народ који је на том простору вијековима живио, може сам себе окупирати? Тим прије се поставља то питање када знамо да је Република Српска израз слободне воље њених грађана.
 
Због свега наведеног реакције амбасаде САД-а и високог представника доживљавамо као удар на Републику Српску и Милорада Додика, као њеног предсједника.
 
Покрет очекује од свих политичких странака и невладиних организација у РС да устану у одбрану Српске те да подрже предсједника Републике Српске Милорада Додика у овом конкретном случају.
 

СНП - Избор је наш
 
 



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com