www.plebiscitrs.org
Ћирилица : Latinica : English  : Deutsch  : Русский  :  Français  :  Español  :  Italiano  
    Почетна страница
    Република Српска
    Зашто референдум?
    Подршка и плакати
    Медији
    Чланци
    Саопштења
    Активности
    Фото галерија
    Видео
    Новости
    Линкови
    Приложници и добротвори
    Контакт
    Потпиши петицију
    Пратите нас на ФБ

Court I Судница бр. 1 хашког трибунала
Снимци са суђења - атрхива


Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ
НЕ
ДА
Резултати анкете


Претражи сајт


Говоримо Србски
ДВЕРИ СРПСКЕ
ТОРС
Новости

Међународна конференција о границама на Балкану или балкански рат?
11.11.2011. год.

Покрет је дубоко забринут општом ситуацијом на Балкану. Србима у јужној српској покрајини угрожен је и сам живот. Такозвани Санџак покушава се прогласити аутономном облашћу која територијално улази и у Црну Гору, и као таква хоће да се повеже са Федерацијом БиХ. Неки Војводину желе успоставити као републику, БиХ се безуспјешно покушава оживјети као функционална држава, па чак и обновљени преговори око Кипра значајно ће пореметити односе између Турске и Грчке. Сва ова „жаришта“ створена су и због сучељавања два принципа – права народа на самоопредјељење и принципа неповредивости граница суверених држава. Да се ова жаришта не би распламсала у рат, потребно је организовати међународну конференцију о границама на Балкану која би имала за циљ да дефинише ко има право на самоопредјељење и на којој територијалној цјелини, те да се на референдуму становништво тих територија изјасни у којој и каквој држави желе да живе. Уколико велике силе не желе да организују такву конференцију која би Балкану донијела мир и стабилност, онда Покрет са жаљењем закључује да је великим силама можда више стало до балканског рата.

 
Изјава врховног муслиманског вође, г. Церића, у којој упоређује легитимно изабраног предсједника Републике Српске, г. Милорада Додика, са Бин Ладеном и Норвежанином Брејвиком показује да Бошњаци – муслимани не желе заједнички живот са Србима, те истискују Републику Српску из Дејтонске БиХ. Ако бисмо били непристојни, због те Церићеве изјаве, а с обзиром да је предсједника Додика упоредио са онима који су починили звјерска дјела, можемо му одговорити питањем: 
Господине Церићу, да ли сте Ви човјек?
 
Што се тиче Церићеве друге изјаве да су Срби починили геноцид над Бошњацима, рећи ћемо да, када се сазна пуна истина о рату на овим просторима, бошњачки народ постидјеће се својих политичких и војних вођа, али и вјерских.
 
Обе Церићеве изјаве представљају увреду за српски народ и Покрет ће у наредном периоду организовати протест у којем ће тражити да, коначно, истина изађе на видјело, и да Суд БиХ суди онима који су починили злочине и над Србима, у противном, да те случајеве поцесуирају судови Републике Српске.
 

(СНП - Избор је наш)