Отворено, Високом представнику поводом његове изјаве да је БиХ старија од ентитета и да се суверенитет не налази у њима

02.08.2011. год.

Каква је то БиХ држава када нема свој Устав којег су донијели њени грађани и легитимни представници  у њеним легитимним установама? Први такозвани Устав Дејтонске БиХ донесен је међународним споразумом и његовим Анексом IV. Начин на који се то десило даје нам за право да га назовемо октроисаним, наметнутим. Такав „Устав“ написан је први пут на страном језику а исправан и потпун превод тог споразума немају ни установе  „назовимо“ државе БиХ, а да не говоримо да су три конститутивна народа Бошњаци, Хрвати и Срби упознати са оригиналним текстом тог споразума. Каква је то држава БиХ када сваки високи представник може смјењивати легално и легитимно изабране представнике, суспендовати, укидати или пак наметати одлуке и законе у установама БиХ? Таква БиХ зове се протекторат и то неуспјешан, јер је међународна заједница нејединствена. Због тога  је и Дејтонски мировни споразум и Анекс IV злоупотребљен. На тај начин дошло се до нефункционалне, то јест немогуће државе БиХ.

А каква је Дејтонска БиХ?

Она, прво, нема правни континуитет са Социјалистичком Републиком БиХ, чија територија  никад није постојала као самостална држава, већ је била у склопу царстава, империја и диктатура, односно у склопу веће државе.

Дејтонска БиХ настала је Дејтонским споразумом тако што су Република Српска и Федерација БиХ пренијели дио својих права и обавеза на институције БиХ, а суверенитет, то највише право, остављено је у ентитетима.

У правном смислу она је конфедералног уређења.

Да је то тачно навешћемо само неколико чињеница:

-          Институције БиХ зову се заједнички органи, а не централни.,

-          Начин формирања заједничких органа – институција јесте принцип паритета, једнаке заступљености сва три конститутивна народа, Срба, Бошњака и Хрвата, али и оба ентитета, РС и Ф БиХ, без обзира на бројност конститутивних народа, односно величину и економску моћ ентитета.,

-          Начин одлучивања у заједничким органима БиХ јесте принцип консензуса. Што значи да постоје механизми који омогућују сваком од три народа да оспоре и не дозволе доношење било које одлуке, или закона у институцијама БиХ. Једини заједнички орган који наговјештава да би БиХ могла бити федерација јесте Уставни суд БиХ. И то зато што се у њему одлуке доносе надполовичном већином. У њему су поред двојице судија представника сва три народа, укупно шест и тројица судија који су странци. Управо та три странца пресудно утичу на доношење сваке одлуке, због чега смо ми такав суд назвали судом странаца.

Што се тиче Републике Српске она је настала деветог јануара 1992. у рату се изграђивала, бранила и одбранила. Значи прије Дејтонског споразума Република Српска била је држава. Имала је народ, територију и ефективну власт. Није била међународно призната, али таквих примјера је било у историји, један од њих је чак и ,својевремено, Кина. Међународним Дејтонским споразумом границе РС су и међународно признате.

Ово је само дио чињеница о Дејтонској БиХ, као конфедералној држави, које Покрет износи више година уназад. 

Преузми у doc. формату


СНП - Избор је наш


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com