Отворено писмо Предсједнику Републике Српске

12.05.2011. год.

Данас су представници Покрета у име националних невладиних организација предали отворено писмо предсједнику Републике Српске, г. Додику. У њему се истиче подршка установама Републике Српске у одржавању референдума. Предсједник Покрета, г. Дане Чанковић, изјавио је новинарима:

„Када је у питању референдум, међународна заједница нема јединствен одговор. Зато његово одржавање може подстаћи креативну подјелу међународне заједнице, која је у посљедње вријеме пристрасна и вођена диктатом силе. Таква креативна подјела могла би означити почетак успостављања универзалних принципа и нову филозофију односа међу народима. С обзиром да је одржавање референдума питање слободе читавог српског народа, националне невладине организације су спремне да у Србији, Црној Гори и Републици Српској организују активности које би учествовале у буђењу српског народа и уочавању да је одбрана Републике Српске и права на референдум заправо одбрана интереса српког народа у цјелини.
 
Отворено писмо преносимо у цјелини:
 
„ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЈЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
 
Предсједниче Републике Српске, господине Додик, 
 
Свјесни смо тежине ситуације у којој се налази Република Српска, као и сви носиоци њених институција, а на првом мјесту Ви, као носилац највише државне функције. Исто тако, знамо да је у овим околностима, без обзира на референдумско питање, одржавање референдума питање слободе цјелокупног српског народа, као народа који не прихвата положај у којем пристаје да буде изузет из општих демократских тековина и институција, као што је референдум, које су универзално право свуда у свијету. Зато Вас, као предлагача, подржавају родољубиве невладине организације у његовом одржавању. 
 
У том смислу, спремни смо да у Србији, Црној Гори и Републици Српској организујемо активности које значе подршку Српској и референдуму – или било којој другој одлуци легалних и изабраних органа Републике Српске у циљу очувања права Републике Српске и српског народа која им, по Дејтонском споразуму и међународно-правним нормама и цивилизацијским вриједностима и обичајима, припадају.
 
Господине Предсједниче, позивамо Вас да не одустанете од зацртаног циља, и да чврсто и недвосмислено тражите подршку од пријатељских држава, савезника и свих који вјерују да су демократска начела неприкосновена и неупитна – било гдје у свијету и под било каквим околностима.
 
Поздрављамо Вас у доброј намјери и жељи да српски народ поново покаже смисао свог постојања у тешком и историјски важном времену.
 
Потписници:
Српски национални савјет Црне Горе
Српски сабор Двери – Покрет за живот Србије
Српски народни покрет „Светозар Милетић“, Нови Сад
Национални клуб Видовдан
Центар за стратешку сарадњу, Бијељина
Српски народни покрет - Избор је наш, Република Српска
 
Бања Лука, 12.05.2011. године“


СНП - Избор је наш
 



Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com