Време је за контранапад

11.03.2007. год.

САБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ
Субота 17. март 2007.године
Велика сала Дома синдиката у Београду Сабор српских удружеља (Србија, Црна Гора, Република Српска и расејање)
Специјални гост Владика Атанасије Јевтић
Покровитељ: Координациони центар за Косово и Метохију

ДОЂИТЕ!

Плакат



Драги пријатељи, позивамо вас да својим присуством узмете учешће на великом сабору који ће се одржати 17. марта 2007. године у 12 сати у великој сали Дома синдиката, а који је посвећен Косову и Метохији, односно нешто другачијој, проактивној стратегији рашавања косовско-метохијског проблема. О појединостима везаним за организацију и идеју сабора можете прочитати из документа који вам прослеђујемо у наставку. Свако добро и, ако Бог да, догодине на Косову и Метохији!

     Поштовани,

     Позивамо Вас да будете наши гости на Сабору за Косово и Метохију, који ће се под насловом „Време је за контранапад“ одржати у суботу, 17. марта 2007. године у великој сали Дома синдиката у Београду у 12 часова, у организацији Српског сабора Двери и Сабора српске омладине.

     У Сретењском прогласу нашег удружења (www.dverisrpske.com) истакли смо да је нам је још преостао само један нови дипломатски моменат који би могао да донесе велику новост и преокрене ток преговора, пошто проблем који је пред нама по сложености и историјским последицама надраста наше актуелне политичке установе. То је: буђење и усаглашавање свих постојећих националних снага српског народа у заједничку борбу за очување Косова и Метохије у саставу Србије, а на принципу да Ахтисаријев план у случају независности Косова и Метохије аутоматски треба применити и на Републику Српску. Дакле, једини преостали политички аргумент гласи:мењање граница на Балкану путем одузимања 15% територије једној сувереној и међународно признатој држави подразумева следствено довођење у питање свих граница на Балкану и ново постављање Српског питања.

     У том циљу као први корак наш предлог је био велики, свесрпски Црквено-народни сабор који би требало да се одржи у Србији, најбоље на Косову и Метохији, и на коме би узели учешћа представници Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, на челу са Патријархом, затим представници српских политичких елита из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Републике Српске Крајине, као и представници водећих националних установа науке и културе и невладиних организација из Отаџбине и Расејања. Један овакав сабор потребан нам је зато што у себе дијалошки укључује драгоцене нестраначке гласове из редова Цркве, Дијаспоре, установа науке и културе и невладиног сектора. Сабор надилази државне и географске границе међу Србима, и има потенцијал да буде преко потребни симбол уједињења целог српског народа у једнодушном ставу поводом Косова и Метохије, као и простор за нови међународни дипломатски наступ Уједињеног Српства.

     Пошто до сада није било званичног одјека на ову нашу идеју, решили смо да покушамо да направимо један такав Сабор у малом и да на делу проверимо вредност ове идеје, која би на том примеру касније, али и док не буде касно, могла бити и реализована. Наше удружење као координатор Сабора српске омладине не сматра себе достојним и легитимним да може да спроведе у дело једну тако историјски узвишену идеју каква је црквено-народни сабор, који могу једино Држава и Црква заједнички да организују, али се труди да настави оне најбоље традиције у којима је предузетнички дух из народа наговештавао и омогућавао долазак великих историјских догађаја.

     На Сабор су позвани релевантни представници СПЦ, државних и других националних институција из Србије и Републике Српске, представници духовне и световне интелигенције из Матице, српских земаља и Дијаспоре, као и представници преко 20 најактивних српских невладиних организација и удружења српске омладине којој ово питање свакако остаје у аманет.

     Добро дошли!

     У Београду, 12. марта 2007.
     Управни одбор Српског сабора Двери



Двери српске


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com