Одржана 14. Конференција српских националних организација из земаља региона /фото/

06.09.2022. год.

Четрнаеста по реду Конференција српских националних организација из земаља региона одржала се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија у Епархији милешевској од 1. до 3. септембра 2022. године. Учешће су узели представници Срба из Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Првог дана рада Конференције, у четвртак 1. септембра 2022. године, у вечерњим часовима, учесници су најпре обишли милешевски саборни храм и манастирску ризницу, а потом су одржали прву седницу.

Присутне је поздравио Љубомир Алексов, предсједник Скупштине српских националних организација из земаља региона и посланик у парламенту Мађарске.

Председник Управног одбора конференције др Момчило Вуксановић је на почетку захвалио Епископу милешевском г. Атанасију и Епархији милешевској што су им указали ту изузетну част да буду гости у овој древној српској светињи. Потом је поздравио све присутне, упознао са плановима рада и представио госте који су се одазвали позиву да узму учешћа у раду Конференције.

- Окупили су се представници кровних организација признатих у домицилним државама, које воде политику везану за статус и положај српског народа у земљама регинона - рекао је председник Управног одбора Конференције Момчило Вуксановић, који је и председник Српског националног савјета у Црној Гори.

Окупљене је поздравио Епископ милешевски Атанасије са чијим се благословом Конференција и одржава у Милешеви.

- Судбина српског народа је једна, без обзира где они живели. Србија је центар тога, матица. Стога је неопходно одржавати ту интеграцију, то јединство свих Срба, на чему Конференција од свог оснивања ради. Ове Конференције, а посебно резултати које су постигле, показују да заиста постоји то језгро нашег народа које брине о целини нашег народа, и које успева да га организује, да му да способност да траје - истакао је Епископ Атанасије.

- Посебна је част за манастир Милешеву и Епархију милешевску да буду домаћини једног оваквог скупа и овакви сабори, овакво заједништво, уноси велику радост у срца свих нас. Манастир Милешева својом историјом, својим значајем за српски народ, јесте право место за оваква сабирања. Она нас на најбољи начин окупља и сигурно ће сви одавде поћи са оствареним циљевима и плановима - казао је епископ.

Окупљене је у име председника Србије Александра Вучића поздравио његов саветник Милорад Вељовић, а Душко Ћутило се обратио у име председника Покрајинске владе Војводине.

Народна посланица Милица Ђурђевић Стаменковски, која би требало да води скупштински Одбор за Србе у дијаспори и региону, обратила се окупљеним учесницима. Након тога се обратила Николина Милатовић, испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и народна посланица у Скупштини Републике Србије Сања Лакић.

Управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић и управник Српске књижевне задруге др Душко Бабић су такође поздравили учеснике Конференције.

Учеснике Конференције је поздравио и замјеник градоначелника Чачка Владан Милић, који је казао да ће град Чачак у наредном периоду пружати подршку раду конференције и активностима које спроводи.

На крају првог радног дана Конференције учесници су једногласно усвојили Милешевску изјаву, којом се, између осталог, организације српског народа из земаља региона обавезују да ће чувати јединство и радити на унапређењу међусобних односа и веза са матичном државом, поштујући универзалне вредности у области заштите људских права и основних слобода.

Други дан рада Конференције, петак 2. септембар 2022. године, започео је Светом архијерејском Литургијом коју је у Вазнесењском храму манастира Милешеве служило Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монахиње манастира Милешеве, предвођене игуманијом Аквилином увеличале су Божанску Литургију својим складним појањем.

Након литургије Епископ је поучио присутне пастирском беседом, честитао учесницима Конференције на досадашњим постигнутим резултатима и благословио њихов даљи рад, указавши притом на важност одржавања јединства и саборности.

- Ево данас увећасмо милешевску заједницу. Наша браћа и сестре који су заинтересовани за добробит, трајање и сигурност српског народа, дођоше са ширих простора где Срби живе, овде у манастир Милешеву, да се договарају како би боље извршили своје дело у служби српском народу а кроз то и свему роду човечијем.

Након Литургије у храму, Епископ Атанасије је у манастирском конаку разговарао са учесницима Конференције, поделио им пригодне поклоне који ће их подсећати на боравак у милешевској Светосавској обитељи и пожелео успешан наставак рада.

Затим су се учесници Конференције упутили у Пљевља, где су најпре посетили Српску кућу и цркву Свете Петке.

Епископ милешевски Атанасије је затим дочекао учеснике Конференције у манастиру Свете тројице у Пљевљима.

Гостима су Велибор Пуповац и Бојан Струњаш причали о богатој историји овог манастира за који се сматра да има једну од највреднијих ризница у региону.

Учесници Конференције су затим посетили храм Светог Георгија на Гукама.

Иако је било предвиђено да се одржи трибина у Српској кући у Пљевљима, због временских прилика трибина се одржала у парохијском дому код храма Светог Георгија на Гукама.

Уз богат културни програм се завршио други радни дан 14. Конференције српских националних организација из земаља региона након чега су се учесници вратили у манастир Милешеву где им је био обезбеђен смјештај у конацима од стране организатора.

Трећег дана рада, субота 3. септембар 2022. године, је закључена 14. Конференција српских националних организација из земаља региона.

Гости и учесници су више пута за вријеме трајање Конференције као најважније истацали очувања националног јединства, а управо због тога су чланови конференције и усвојили Милешевску изјаву, порука је организатора 14. Конференције српских националних организација из земаља региона. 

 

Извор: СРПСКЕ НОВИНЕ


Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com