Реакција предсједника Покрета поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да је Република Српска настала у Дејтону

02.03.2020. год.

Република Српска је настала да се српском народу никада више не би догодили геноцид и страдања каква су их задесила у току Друог свјетског рата када је огроман број невиних Срба страдао не само у Јасеновцу, већ на простору читаве Југославије.

Тада су се Хрвати и муслимани удружили ради убијања Срба, а муслимани су пристали да у томе буду „хрватско цвијеће“. Дакле, Република Српска је израз воље српског народа, а у овом времену је гарант његовог опстанка!

Проглашена је 9. јануара 1992. године! Чак је и њен први устав донесен прије рата - 28. фебруара 1992. године!

Од непроцјењивог је значаја увијек указивати да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, дакле – прије избијања грађанског рата у БиХ.

За то има неколико разлога, а ја ћу навести само једаан.

Социјалистичка република БиХ, која је била једна од шест република СФР Југославије, нашла се у озбиљном проблему када је дошло до сецесионистичких ратова у Словенији и Хрватској.

Проглашење Републике Српске прекида правни континуитет Дејтонске БиХ са социјалистичком БиХ.
 
Фото: Факти
 
Не постоји правни континуитет Дејтонске БиХ јер је створена као државна заједница међународним уговором у чијем постизању су учествовале и Република Српске и бошњачко-хрватска Федерација. У овом контексту, невјероватно је изненађење за све нас у Републици Српској да неко у Београду - а поготово ако је предсједник Србије - изјави да је РС настала у Дејтону.

Она је Дејтонским споразумом потврђена као политички ентитет. Дејтоном су коначно дефинисане границе оба ентитета - РС и бошњачко-хрватске Федерације.

Прије више година је и Младен Иванић, тадашњи предсједник ПДП и српски члан Предсједништва, изјавио исто - да је Република Српска настала Дејтонским споразумом. Али, ми у Републици Српској желимо да вјерујемо да је изјава предсједника Србије напросто несмотрена.

Лично вјерујем да је у питању заиста само несмотреност, да се ради о брзој и неодмјереној изјави.

Понављам: РС је настала 1992, а у току рата се бранила, учвршћивала и одбранила. Дејтонским споразумом је само међународно потврђена, прије свега су потврђене њене границе.

Настала је као израз воље српског народа да управља својим пословима и својом судбином, а и због страха који је дубоко укоријењен у српском народу због геноцида који се десио у Другом свјетском рату.

Ми се боримо против највећих противника Републике Српске да сачувамо не само сјећање, већ и неизмјеран значај Дана настанка Српске, а то је 9. јануар 1992., којег нам наши противници упорно покушавају оспорити.

Зато је Република Српска морала да организује и референдум, како би заштитила 9. јануар као свој дан настанка. 
 
 
 
Преузето са портала ФАКТИ

Помоћни мени

Пратите нас на Facebook страници

Гостовање чланова СНП - Избор је наш на РТВ БН

Девети јануар 2017

Дане Чанковић у емисији Буквално

Митинг - Истином о Радовану бранимо Српску

Снимци суђења Радовану Караџићу у Хагу

Да ли сте за издвајање РС из наметнуте БиХ

НЕ
ДА

Наши партнери

Говоримо Србски
ТОРС
bastionik.org
jadovno.com